דיאטה ללא גלוטן היא תפריט אכילה שמכיל הכל חוץ ממזונות המכילים גלוטן.
גלוטן הוא חלבון הנמצא בחלק מהדגנים, ולכם נמצא בכל דבר שיש בו את הדגנים הללו.
הדגנים המכילים גלוטן הם חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון והם נמצאים בעיקר במוצרי לחם, פסטה ומאפים מסוגים שונים.
חשוב להדגיש כי הדיאטה ללא גלוטן מיועדת בראש וראשונה לחולי צליאק (כרסת). חולי צליאק רגישים לגלוטן הגורם להם לכאבי בטן ואי נוחות במערכת העיכול. עבור חולי צליאק הגלוטן הוא סכנה בריאותית ועדיין עבור אנשים שאינם חולים בצליאק – הגלוטן אינו מהווה בעיה.
העניין הוא שבשנים האחרונות אנשים רבים נכנסים לדיאטות נטולות מכל הסוגים. דיאטה מטולת גלוטן, נטולת מאכלי חלב, נטולת ביצים וכדומה.
מטרתם של אנשים אלה היא לרזות, ואין שום סיבה בריאותית לבחירתם בדיאטה נטולת גלוטן (למשל) מלבד הרצון לרזות.
האם דיאטה נטולת גלוטן גורמת להרזיה?
דיאטניות ומומחי תזונה מבחינים שבתחילת הדרך, כשאדם מתחיל לאכול לפי תפריט נטול גלוטן, הוא אכן מרזה.
הסיבה להרזיה בתחילת הדרך היא שכל עוד קיים חוסר בהירות לגבי מה אפשר לאכול ומה לא, נוטים אנשים פשוט להוריד מהתפריט היומי שלהם את כל סוגי הלחם, כל סוגי המאפים, קרקרים, עוגיות וכו'.
עצם הורדת המאכלים האלה מהתפריט אכן גורמת לירידה משמעותית בכמות הקלוריות הנאכלת במהלך היום – ומכאן – להרזיה.
בהמשך הדרך, לעומת זאת, ניתן להבחין בבירור שאנשים חוזרים למשקל המוצא שלהם ואולי אפילו משמינים.
מה שקורה הוא שהם מגלים את תחליפי הגלוטן, מגלים את המאכלים המיועדים לחולי צליאק על בסיס קמח קטניות (קמח חומוס למשל), על בסיס דגנים שאין בהם גלוטן – וכך הם בעצם חוזרים לאכול את כמות הקלוריות היומית שאכלו לפני השינוי בתזונה , ומשקל הגוף חוזר לעצמו.
מסקנה: דיאטה ללא גלוטן אינה דיאטה להרזיה.
בנוסף חשוב לציין כי – דיאטה ללא גלוטן אינה דיאטה דלת פחמימות או ללא פחמימות.
למרות הדימיון ביניהן, דיאטה דלת פחמימות מורידה מכמות הפחמימות הנאכלת עד למינימום ההכרחי אך אינה מבדילה בין פחמימות המכילות גלוטן לבין אלה שאינן מכילות גלוטן.
דיאטה דלת פחמימות מיועדת להרזיה בעוד דיאטה ללא גלוטן מיועדת לחולי צליאק.
דיאטה נטולת גלוטן הפכה להיות עוד אופציה לדיאטה להרזיה, בעיקר בעקבות עדויות של סלבריטאיות וכובות הוליוודיות שטוענות כי הדיאטה היטיבה עימן וגרמה להן לרזות,
הן טוענות כי בעקבות התפריט הנקי מגלוטן הן מרגישות קלילות יותר, עירניות יותר, ללא הרגשת נפחיות ובעיות עיכול.
עצתי למתעניינים היא שניתן לנסות לאכול כמה ימים לפי תפריט נטול גלוטן, במיוחד אם יש לכם נטיה לפתח גזים במערכת העיכול, אם אתם נוטים לסבול מכאבי בטן ובעיות עיכול מסוגים שונים.
אם בעקבות התפריט נטול הגלוטן אכן תרגישו נוח יותר, תוכלו לבחור אם להמשיך לאכול לפי התפריט נטול הגלוטן או לחזור לאכול לחם, פסטה ופחמימות אחרות המכילות גלוטן.
כן, קיימת אפשרות שגם אנשים שאינם חולי צליאק מרגישים את השפעת הגלוטן על מערכת העיכול שלהם. גם אם ברמה נמוכה יותר ביחס לחולי הצליאק. לכן קיימת אפשרות שדיאטה נטולת גלוטן תגרום לכם להרגיש יותר טוב – אבל לא בהכרח לרזות!
תפריט ללא גלוטן כולל בדרך כלל בשר, דגים, עוף, גבינות ומוצרי חלב, ירקות ופירות ובמקום הפחמימות ה'רגילות' פחמימות ללא גלוטן.
במקום לאכול פסטה אפשר לאכול אורז, קינואה, תפוחי אדמה, תירס.
במקום לאכול לחם אפשר לאכול פריכיות אורז.
אחת מ'תופעות הלוואי' של דיאטה לאל גלוטן היא שאנשים מתקשים להמשיך לאכול בחוץ, מתקשים להמשיך לאכול ג'אנק פוד והתוצאה היא הרזיה. אך ההרזיה אינה בגלל הורדת הגלוטן מהתפריט אלא בשל השינוי בהרגלי האכילה.
פתאום אי אפשר לחטוף משהו בחוץ, אי אפשר לעצור ליד דוכן הפלאפל או לחסל משולש פיצה על הדרך. פתאום צריך לתכנן את האוכל למשך כל היום, להכין מראש ולקחת אוכל ליום העבודה.
השינוי הזה בהרגלי האכילה הוא שמסוגל להוביל להרזיה, ולא ההורדה של הגלוטן מהתפריט.
למעוניינים קבלו תפריט דיאטה ללא גלוטן, לדוגמא:
ארוחת בוקר: סלט ירקות גדול, ביצה, כף טחינה, וכפית שמן זית.
ארוחת ביניים: חופן קטן של אגוזים
ארוחת צהריים: סלט ירקות גדול, אבוקדו, שקדים, ורוטב סלט דל שומן
ארוחת ביניים: פרי
ארוחת ערב: מנת בשר או דג וירקות מאודים או מבושלים.
ארוחת לילה: מעדן חלב דל שומן
למרות שיש בתפריט שקדים ואגוזים הידועים בתכולת השומן הגבוהה שלהם, זהו תפריט דל קלוריות שיבטיח הרזיה. בין הארוחות ניתן לנשנש ירקות חתוכים, פריכיות אורז, לשתות תה וקפה ללא סוכר וכמובן, הרבה הרבה מים.