דר' פיל, כן, הפסיכולוג הטלוויזיוני הידוע, אשר שמו המלא הוא דר' פיל מק'גרו ותוכניתו הטלוויזיונית משודרת גם בישראל הקדיש את 10 השנים האחרונות לבניית תוכנית דיאטה שתטפל בבעיה המטרידה רבים כל כל בעולם כולו – בעיית ההשמנה.
ספר חדש הוא הוציא שנקרא "דיאטת 20/20" הפך להיות רב מכר תוך ימים ומי התחיל להשתמש בתוכנית ההרזיה שלו טוען שהשיטה אכן עובדת.
נכון שדר' פיל או פסיכולוג, אבל כמו רבים אחרים שמהלך השנים הוא החל סובל מבעיות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה וכולסטרול ובנוסף הוא מגיע ממשפחה ותורשה של נטיה להשמנה. הסכנה הבריאותית היא הדחפה אותו ללמוד את הנושא לקבץ סביבו כמה מהמוחות המבריקים יותר בארה"ב בתחום התזונה ולבנות ביחד את דיאטת ה-20/20 הנושאת שת שמו.
מהי הדיאטה של דר' פיל?
המטרה של תוכנית ההרזיה היא להאיץ את חילוף החומרים בגוף.
הטענה עליה מבוססת תוכנית הדיאטה היא שחשוב לאכול 20 מזונות ספציפיים, שיש להם יכולת טרמוגנית, כלומר מגבירים את שריפת האנרגיה בגוף.
20 המזונות האלה אינם מיוחדים, אינם קשים להשגה או יקרים. זהו אוכל שכולנו אוכלים… רק שלפי התוכנית של דר' פיל חשוב לאכול אותם כדי לרזות.
בנוסף הוא מדגיש את חשיבות האכילה שלא מתו תסכול או כעס, לנתק את פעולת האכילה מהרגשות שלנו. אין קשר בין אוכל לרגשות. אין קשר בין אי שביעות רצון לצורך לאכול. אין קשר בין תסכול לנשנוש – כך הוא טוען (ובצדק).
איך עובדת הדיאטה של דוקטור פיל – דיאטת 20/20 ?
אוכלים 3 ארוחות ביום, בשעות קבועות ללא סטיות. בלי מאכלי דיאט, בלי משקאות דיאט, בלי ממתיקים מלאכותיים.
הדיאטה מתחלקת לשלושה שלבים.
השלב הראשון – נמשך 5 ימים והוא מהווה את הדחיפה הראשונית להרזיה
השלב השני – נמשך חמישה ימים ומאפשר גיוון בסוגי המזונות שאוכלים
השלב השלישי – נמשך 20 יום והוא מבוסס על תפריט גמיש שכולל אפילו אכילה במסעדות
את שלושת השלבים האלה אפשר לעשות במחזורים של חודש, בכל חודש מחדש.
השלב הראשון בדיאטת 20/20
שלב זה אמור לתתת דחיפה לתהליך הרהזיה ולהאיץ את חילוך החומרים בגוף. בשלב זה המטרה היא ללמוד להבחין בין הפעמים שאנחנו אוכלים בגלל סיבה רגשית לבין הפעמים בהם אנו אוכלים מתוך רעב פיזי אמיתי.
אוכלים כל ארבע שעות כך שלא נוצר רעב אמיתי ולכן בכל פעם שמתעורר חשק לאכול, אנו מביטים אל תוך עצמנו ומזהים את המקור הרגשי לרצון לאכול. מזהים ומתעלמים מהצורך לאכול.
בשלב זה:
אוכלים כל ארבע שעות: בוקר, צהריים, ביניים וערב
אוכלים רק את המאכלים הנמתאים ברשימת 20 המאכלים המאיצים את חילוף החומרים(הרשימה מפורטת בתמונה בתחתית הכתבה)
לא מוסיפפים מלח לאוכל מתבלים רק בעשבי תבלין, שום וחרדל.
עדיף לוותר על קפה, אך אם שותים אותו אז מסתפקים בכוס קפה אחת ליום עם מעט חלב וכפית אחת סוכר.
לפני כל ארוחה שותים 2 כוסות מים
כיון שאוכלים הרבה ירקות מומלץ להשתמש ברוטב סלט ספציפי. את הרוטב מכינים כך: 2 כפיות חרדל מעורבבות עם כפית מים, כפית מיץ לימון ושום כתוש. מן הרוטב הזה אפשר לאכול ללא הגבלה.
בכל יום מבצעים פעילות גופנית קלה למשך 30 דקות.
השלב השני בדיאטת 20/20
השלב הזה זהה לשלב הראשון רק שמוסיפים לתפריט גם חזה עוף, טונה במים, שעועית שחורה, שיבולת שועל, אורז מלא, תירס גזר, עגבניות, פטריות, אבוקדו, גרעיני חמנייה, אגוזי קשיו, אוכמניות טריות או קפואות, תפוזים וענבים.
השלב השלישי בדיאטת 20/20
ממשיכים לפי השלב השני רק שמוסיפים פינוק של 100 קל' פעמיים שלוש בשבוע (עוגיה או חטיף).
ב- YNET פירטו ארוחות לדוגמא מתוך הספר של דר' פיל דיאטת 20/20:
שלב ראשון:
ארוחות בוקר לדוגמה:
גביע יוגורט פרוביוטי 0% שומן עם כפית דבש או סוכר, תפוח חתוך לקוביות ו-14 חצאי אגוזי מלך.
סלט: 2 כוסות עלים ירוקים כמו חסה או עלי בייבי, כיצה קשה או 100 גרם טופו, רבע כוס פיסטוקים קלויים מפוזרים מעל ורוטב לסלט.
ארוחת צהריים או ערב לדוגמה:
סלט חסה גדול עם ביצה או 100 גרם טופו, רוטב לסלט ו-2 קרקרים מקמח שיפון מלא.
סלט עדשים ואגוזים שעשוי משתי כוסות עלים ירוקים, חצי כוס עדשים מבושלות, 14 חצאי אגוזי מלך קלויים ורוטב לסלט.
סלט דג – אופים בתנור מנה של דג קוד (בקלה) עם תבלינים שאוהבים. מקפיצים במחבת 2 כוסות עלים ירוקים, כמו תרד, עם כפית שמן זית ושום.
ארוחות ביניים לדוגמה:
2 קרקרים מקמח שיפון מרוחים כל אחד הכפית חמאת בוטנים, ו-5 שזיפים שחורים מיובשים.
½ כוס גרגירי חומוס מבושל עם 2 כפיות שמן זית ושום, 2 קרקרים מקמח שיפון ותפוח.
חצי כוס ממרח חומוס עם עלי חסה ותפוח.
שלב שני:
ארוחות בוקר:
חביתה מביצה אחת, כפית שמן זית, עלים ירוקים כמו תרד ופטרוזיליה. בצד: 1/2 כוס תירס קפוא מבושל, 1/4 אבוקדו ותפוח.
יוגורט פרוביוטי 0% שומן עם כפית דבש או סוכר, תפוח חתוך, 2 כפות שיבולת שועל או דגני בוקר עשירים בסיבים ו-2 כפות אגוזים קלויים.
ארוחת צהריים או ערב:
סלט עוף- כוס עלים ירוקים, חצי כוס גרגירי תירס מבושלים, חזה עוף צלוי וחתוך דק. רוטב: כף שמן זית, 1/2 כף חומץ בלסמי ושום כתוש.
סלט טונה- מגוון ירקות מהרשימה, קופסת שימורים של טונה במים, 1/2 כוס אורז מלא מבושל ורוטב שעשוי מכף וחצי חומץ בלסמי.
כריך פתוח: 2 פרוסות לחם שיפון 100% וממרח שעשוי מ-1/2 אבוקדו וביצה קשה לצד סלט שעשוי מהירקות מהרשימה בתיבול שמן זית. בנוסף: פרי כמו תפוח או תפוס.
פסטה- 1/2 כוס פסטה מבושלת עם רוטב שעשוי מכף שמן זית, עגבניות שרי, שום, כוס תרד, לצד מנת חזה עוף צלוי בתנור.
תבשיל קטניות: 1/2 כוס אורז מלא מבושל, 1/2 כוס שעועית שחורה או עדשים מבושלות עם 2 כפות שמן זית וירקות מהרשימה.
ארוחות ביניים:
גביע יוגורט 0% שומן עם 2 כפות אגוזי קשיו, 1 כף שיבולת שועל, תפוח חתוך, קינמון וכפית דבש או סוכר.
2 קרקרים מקמח שיפון עם סלט אבוקדו שעשוי מ-1/2 אבוקדו, ביצה קשה וירקות כמו פטריות, גזר ועגבניות שרי.
תמונה באדיבות XNET