רבים חושבים שכדי לרזות צריך לאכול פחות.
אין דבר יותר טועה ומטעה מהמחשבה הזו. זה לא נכון!
כדי לרזות – חייבים לאכול.
פשוט חייבים.
כדי לרזות – חייבים לאכול
למה חייבים לאכול כדי לרזות?
בגוף שלנו פועל מנגנון הנקרא "חילוף החומרים" למנגנון הזה יש רק מטרה אחת – לשמור אותנו בחיים.
כיון שהאדם, כמו כל חיה אחרת, עלול להיות צפוי לתקופות של מחסור באוכל ורעב (לא בעולם המערבי והמתועש שלנו, אלא בחיים בטבע), מתוכנת מנגנון חילוף החומרים להעלות או להוריד את קצב שריפת הקלוריות בגוף בהתאם לכמויות האוכל שהגוף מקבל.
במצב של "רעב" (כשאנחנו לא אוכלים מספיק מכל סיבה שהיא) חילוף החומרים מאט ומאפשר שריפה איטית מאוד של אנרגיה (קלוריות) בגוף, תוך כדי הגברה של אגירת שומן בגוף (אנרגיה שתישמר לשריפה בעתיד, אם ה"מחסור" יימשך).
לעומת זאת, במצב של "שפע" (כשאנחנו אוכלים הרבה) מנגנון חילוף החומרים בגוף נרגע, ומאפשר שריפה של אנרגיה (קלוריות) בקלות. פשוט… אין סיבה לדאגה, יש מספיק אוכל.
זה מנגנון הגיוני, כל עוד מדובר בחיה (גם אנו, בני האדם נחשבים לחיה) המתקיימת בתנאים טבעיים, תלויה במזג האוויר, בכמויות המים בטבע ובגורמים אחרים על מנת לאכול.
אבל כשמדובר בנו, בני אדם בעלי משקל עודף, כשאנחנו אוכלים אנחנו משמינים…
נוצר קונפליקט. מה לעשות?
המפתח הוא לא ב"כמה" אנחנו אוכלים אלא ב"מה" אנחנו אוכלים.
המסקנה ההגיונית, כשמבינים את מנגנון חילוף החומרים בגוף, היא:
חייבים לאכול, רק לאכול את הדברים הנכונים.
היום נתעסק רק ב"חייבים לאכול". בכתבה הבאה נתעסק ב"דברים הנכונים".
מה פירוש "כדי לרזות – חייבים לאכול"? כמה לאכול?
על מנת שמנגנון חילוף החומרים שלנו יישאר רגוע, חייבים לאכול כל כשלוש שעות.
כך נבנה תפריט הדיאטה המבוסס על אכילה של 5-6 ארוחות קטנות ובריאות במשך היום.
ארוחה כל שלוש שעות.
ארוחת בוקר, ארוחת ביניים, ארוחת צהריים, ארוחת ביניים, ארוחת ערב וארוחת לילה.
תפריט כזה בנוי על שלוש ארוחות מרכזיות ושלוש ארוחות ביניים, קלות.
מה אוכלים בכל ארוחה כזו?
ה"חברים הכי טובים" שלנו בבניית תפריט בריא לדיאטה, הם – הירקות.
לכן בכל ארוחה כזו, צריכים לככב ירקות. טריים, מבושלים, צלויים.
מרכיב חשוב נוסף בכל ארוחה כזו הוא החלבון.
אם נדייק, חלבון ללא שומן מיותר.
בשר ללא עור ושומן, דגים, גבינות רזות, ביצים וכדומה.
המרכיב האחרון ברשימה הן הפחמימות.
אם נדייק, פחמימות מורכבות.
פחמימות מורכבות הן כל מה שנחשב לדגנים מלאים:
קמח מחיטה מלאה, פיתה מחיטה מלאה, פסטות על בסיס קמח מלא, אורז מלא, קוסקוס מלא, בורגול מלא, דוחן, כוסמת, תירס, קינואה, שיפון, שיבולת שועל.
שמו לב מה לא כלול ברשימה – קמח לבן.
קמח לבן הוא קמח שעבר תהליך בו מוציאים ממנו את כל מרכיבי התזונה שלו ונשאר עמילן נקי.
העמילן הזה מכיל קלוריות שאין בהן יתרון בריאותי, כך שחבל לאכול אותו.
לכן מוצרים העשויים מקמח לבן (לחם לבן, חלה, לחמניות ג'בטות, עוגות ועוגיות וכדומה) הם מאכלים משמינים ומיותרים.
אותו עיקרון תקף גם לגבי אורז לבן.
אורז מלא הוא מאכל מדהים לדיאטה בעוד אורז לבן הוא קלוריות ריקות ומיותרות.
הקמח הלבן והאורז הלבן נקראים פחמימות פשוטות.
בניגוד לפחמימות הפשוטות הפחמימות המורכבות מספקות אנרגיה לאורך זמן. הן עשירות סיבים תזונתיים, ולכן מסייעות לעליה איטית של סוכר בדם – ובכך מאפשרות ריכוז וערנות. הן עשירות בוויטמינים, עשירות בחלבון ומינרלים חיוניים כגון: סידן, ברזל, מגנזיום ואשלגן.
מה עוד לא כלול בתפריט הדיאטה שלנו?
סוכר.
סוכר לבן מזוקק המכיל המון קלוריות ללא כל ערך תזונתי.
תפריט דיאטה או תפריט לאכילה בריאה פשוט לא מכיל אותו.
אנו מקבלים מספיק סוכר באמצעות אכילת פירות וירקות ואין שום סיבה מוצדקת (מלבד ההתמכרות שלנו לסוכר לבן) לכלול אותו בתפריט היומי שלנו.
אין לו כל עורך בריאותי והוא למעשה בעצם, רעל.
חומר הפוגע בבריאותנו, בתפקוד התקין של הגוף, ומוביל להרבה סוגים של מחלות.
מה עוד חשוב לכלול בארוחות שלנו?
מים.
שתיה של כוס אחת לפני כל ארוחה וכוס אחת אחרי כל ארוחה.
בואו נעשה חישוב פשוט.
6 ארוחות בכל אחת 2 כוסות מים (אחת לפני ואחת אחרי) = 12 כוסות מים ליום.
איזה כיף, שתינו מספיק, תוך כדי אכילה נכונה.
לסיכום –
כשלב חשוב בהשגת משקל היעד שלנו מומלץ להתרגל לאכול ארוחה קלה כל כשלוש שעות.
במשך היום נאכל 3 ארוחות מרכזיות ושלוש ארוחות ביניים קלות.
בואו ניתן למנגון חילוף החומרים שלנו להירגע. כי כשחילוף חומרים "בלחץ" – אנחנו משמינים.
בהצלחה 🙂