תרופות להרזיה, כדורי הרזיה, מרשמים שהרופא נותן לך כדי לסייע לך לרזות.
חשוב להבין איך תרופות אלה עובדות. אני לא מדברת על תוספי תזונה להרזיה, שהם מיצויים על צמחים שמסוגלים לעזור לגוף שלנו להניע הרזיה, אלא על תרופות של ממש, מרשמים רפואיים להרזיה.
אתר אינפומד אתר הרפואה של ישראל מקדיש כתבה שלמה לנושא תרופות ההרזיה/
קבלו חלק מהכתבה…
"חברות התרופות עבדו, ועדיין עובדות, על באינספור מחקרים וניסויים כדי למצוא פיתרון לבעיית ההשמנה, שהיום כבר מוגדרת כמגיפה עולמית. למרות הדימוי ה"מערבי" לכאורה, היום כבר ניתן לראות אוכלוסיות שלמות שסובלות מהשמנת יתר גם במדינות "עולם שלישי" באפריקה, אסיה ודרום אמריקה. התחלואה המוגברת הקשורה להשמנה הוכחה במחקרים ובאה לידי ביטוי במחלות לב וכלי דם, סרטן, סוכרת, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, דום נשימה בשינה (OSA) וכאבים כרוניים במפרקים.
יש להדגיש שתרופות להרזיה הן לא "תרופות קסם", ומי שנוטל אותן חייב עדיין להקפיד על תזונה נכונה, אימוני כושר ושינה מספקת. ברוב המקרים השימוש בתרופה הוא לכל החיים, שכן הוכח שמי שמפסיק ליטול אותן נמצא בסיכון לחזור למשקל המקורי שלו.
למרות הצורך הגובר בטיפול תרופתי להשמנה – ה-FDA לא מיהר להעניק "חותמת כשרות" לכל דורש. דוגמה אחת היא "בלביק" (Belviq), שנדחתה בשנת 2010 על רקע חשש שהיא גורמת לבעיות בלב ולסרטן. רק באמצע 2012 ניתן לתרופה אישור לאחר שבוצעו מחקרים נוספים והחששות הופרכו. ישנן גם תרופות ששווקו אך מאוחר יותר נמצא כי הן מסוכנות, כמו התרופות פנפלוראמין ((fenfluramine ודקספנפלוראמין (dexfenfluramine), שהורדו מהמדפים בשנת 1997 לאחר שהוכח כי הן פוגעות במסתמים בלב.
אלו הן חמש תרופות להרזיה שאושרו על ידי ה-FDA עד היום:
1. בלביק (Belviq)
התרופה, שכאמור אושרה על ידי ה-FDA בשנת 2012, מיועדת למבוגרים הסובלים מהשמנה חולנית, עם מדד BMI>30 או BMI>27 עם בעיות בריאותיות כתוצאה מההשמנה. התרופה עובדת במנגנון של דיכוי תחושת הרעב בכך שהיא נקשרת לקולטן במוח האחראי לקליטת סרוטונין, הורמון חשוב בויסות מנגנון הרעב. לפי מחקרים, בעוד ש-23% מהחולים שהקפידו על דיאטה ללא תרופות הצליחו להוריד במשקל – 47% מאלו ששילבו את התרופה בדיאטה שלהם הצליחו להגיע למשקל היעד.
2. אורליסטט (orlistat)
התרופה, המוכרת יותר בשמה המסחרי "קסניקל" (Xenical), היא אחת מתרופות ההרזיה הראשונות בשוק. היא אושרה לשימוש ב-1999 כתרופת מרשם, וב-2007 אושרה למכירה בשיטת OTC, כלומר ללא מרשם רופא. בניגוד לבלביק, שפועלת על המוח, אורליסטט פועלת במעי על ידי עיכוב האנזים "ליפאז", אנזים מפרק שומנים. בצורה כזו הגוף לא מפרק ולא סופג חלק מהשומנים שנצרכים במזון, והצריכה הקלורית יורדת.
3. קסימיה (Qsymia)
קסימיה היא תערובת של שתי תרופות נגד השמנה: הראשונה, פרמנטין, מיועדת לדיכוי רעב. השניה, טופיראמאט, היא בכלל תרופה נוגדת פרכוסים שאחת מהתופעות שלה היא דיכוי רעב ותחושת מלאות. בדומה לשאר התרופות, קסימיה יעילה בשילוב עם דיאטה ופעילות גופנית, אולם היא לא חפה מחסרונות: היא תרופה טרטוגנית ועלולה לגרום לבעיות בעובר, בעיקר חיך ושפה שסועים, ולכן היא אסורה לנשים בהריון. תופעת לוואי משמעותית נוספת היא מחשבות אובדניות, ולכן מי שנוטל את התרופה צריך לקבל הדרכה מפורטת כיצד לנהוג ולמי לפנות במידה ומחשבות כאלה מתחילות לצוץ.
4. קונטרייב (contrive)
גם זו תרופה מעורבת, שכוללת בופרופיון ונאלטרקסון. היא נדחתה על ידי ה-FDA לראשונה ב-2011 בגלל חשש לפגיעה בלב, אבל קיבלה את האישור בשנת 2014, כשהוכח שהיא עומדת בתנאי הבטיחות הנדרשים. ועדיין לא הכל ורוד: בופרופיון, שיוצרה בהתחלה לטיפול בדיכאון וכעזר בהפסקת עישון, הוכחה כגורמת למחשבות אובדניות. מדענים עדיין לא בטוחים כיצד התרופה מסייעת להורדה במשקל, אבל הסברה היא שהיא פועלת ברמת המוח על בלוטה בשם היפותלמוס, שאחראית בין השאר על תחושת הרעב.
5. סקסנדה (Saxenda)
כתרופה שפותחה במקור כטיפול לסוכרת – היא דומה במבנה שלה לגלוקוז וכך מזרזת את הפרשת האינסולין מהלבלב. האינסולין, בתורו, מסייע לשמור על רמה יציבה של גלוקוז בדם. בשונה משאר התרופות – תרופה זו לא נלקחת דרך הפה אלא בזריקה תת-עורית פעם ביום. במקרים נדירים מאד התרופה עלולה לגרום לפגיעה בלבלב, כליות, כיס מרה וגם מחשבות אובדניות. ישנו חשש שהתרופה מעלה את הסיכון לסרטן בבלוטת התריס (תיירואיד), אבל זה לא הוכח עדיין בבני אדם."
על חלק מהתרופות האלה כבר דיברנו בעבר כאן באתר ודעתי ידועה לכם.
אם רופא באמת חושב שאתם זקוקים לתרופה על מנת לרזות – שייתן לכם מרשם, אבל מעטים הם אלה שבאמת זקוקים לתרופת מרשם להרזיה.
רובנו יכולים להתמודד עם המשל העודף באמצעות אכילה מבוקרת ועידוד שריפת קלוריות על ידי פעילות גופנית.
אלה שמרגישים שהם זקוקים לעזרה מוזמנים לנסות תוספי תזונה להרזיה, כדורי דיאטה טבעיים העשויים 100% חומרים טבעיים 100% צמחיים שאין להם תופעות לוואי ואין סיכום משמעותי בשימוש בהם. זו גם הסיבה שהם משווקים ללא מרשם רופא.
קיימים כדורי הרזיה טבעיים שהFDA לא צריך לאשר כיון שהם מוגדרים כמוצרי מזון (עשויים וצמחים אכילים, פירות ותמציות טבעיות ואכילות), ועדיין הוכיחו רמת יעילות מרשימה, כמו למשל – כדורי הפטל, הגרסיניה קמבוג'יה וכדומה.