כל הזמן מדברים על קלוריות, על חלבונים, על שומן רווי ובלתי רווי…
קבלו הסבר פשוט על המושגים החשובים האלה.
תזונה ודיאטה – מושגים:
באדיבות עמותת קו – אור
ויטמינים:
ויטמינים הם תרכובות שונות מין הטבע בעלות פעילויות חיוניות לגוף. קיימים ויטמינים רבים. כמויות הוויטמינים שהגוף צריך הן קטנות אבל הכרחיות. גוף האדם יודע לייצר מקצת מהוויטמינים, אך לא את כולם ולא בכמות מספיקה. לכן חייבים לאכול מזון שיש בו ויטמינים. הם נמצאים במאכלים צמחיים ובמאכלים מהחי. ויטמינים "משתתפים" בגוף בהרבה מאד פעילויות, למשל: גדילה, ייצור אנרגיה, עיכול, שמירה על מאזן הנוזלים בגוף, פעילות שרירים, בניית כדוריות דם והורמונים. בוויטמינים אין קלוריות ולכן הם לא משמינים.
מינרלים:
מינרלים הם חומרים שמומסים בתוך המים שבגוף והם חיוניים לחיים. בגופנו יש מינרלים רבים בעלי תפקידים שונים. כמויות המינרלים שהגוף צריך הן קטנות ואפילו מאוד אולם הן הכרחיות. את המינרלים השונים אנחנו מקבלים ממאכלים שונים. המינרלים חשובים לקיום תהליכים חיוניים: גדילה, ייצור אנרגיה, בניית עצמות ושיניים, עיכול, שמירה על מאזן הנוזלים בגוף, פעילות שרירים. מאזן נוזלים בגוף: גופנו מכיל 60% מים, שמפוזרים במקומות שונים בגוף. במים מומסים חומרים שונים כמו: כדוריות דם, חלבונים ומינרלים. ריכוז כל מומס ומומס חייב להיות מדויק ביותר! שיבוש בכמות מומס (אפילו בודד) או בכמות הממיס (=מים) עלולה להוביל למחלות קשות ואף למוות. יש בגופנו איברים ומערכות שונות שמשתתפות בשמירה על כמות המומסים ועל כמות הממיס. איבר חשוב ביותר שזו מלאכתו היא הכליה.
סיבים תזונתיים:
סיבים תזונתיים הם פחמימות שהגוף אינו מעכל. הסיבים מצויים במזונות מהצומח כמו: פרות, ירקות, דגנים וקטניות. סיבים תזונתיים חשובים לגוף מכיוון שהם מעלים את איכות התפריט, משפרים את תהליך העיכול ומאזנים את הסוכר והכולסטרול בדם
ברזל:
ברזל הוא המרכיב העיקרי בהמוגלובין (=החלבון בכדוריות הדם האדומות), שנותן לדם את צבעו האדום. הוא האחראי להעברת החמצן לתאי הגוף. מקורות במזון: בשר, דגים, ביצים, ירקות עליים (למשל: חסה, פטרוזיליה), קטניות (למשל: עדשים, חומוס) ואגוזים (למשל: קשיו, אגוזי מלך). ברזל מהחי נספג טוב יותר לעומת ברזל מהצומח
סידן:
הסידן חשוב לכל תאי הגוף, אבל 99% ממנו נמצאים בעצמות ובשיניים. יש לסידן תפקידים רבים: בניית עצמות ושמירה על חוזקן, כיווץ שרירים, הוא שותף בקרישת דם, בהעברת אותות עצביים, בבקרה על לחץ הדם בגוף. מקורות במזון: מוצרי חלב, מוצרי סויה, סרדינים, שקדים, שומשום מלא, כרוב, ברוקולי
קלוריה:
יחידה מקובלת למדידת אנרגיה. קלוריה היא כמות של אנרגיית חום, שדרושה כדי להעלות את הטמפרטורה של גרם מים במעלת צלסיוס אחת (מ-15 מעלות ל-16 מעלות). מכיוון שקלוריה היא יחידה קטנטנה, הונהגה יחידה גדולה פי 1,000 ממנה: הקילוקלוריה (=קק"ל).
שומן רווי:
שומן שעקב המבנה שלו נעשה מוצק בטמפרטורת החדר. דוגמאות: חמאה, שומן בשר, שומן קוקוס.יש לצרוך שומן זה בכמויות קטנות, מכיוון שבכמויות גדולות הוא איננו בריא ועלול לגרום לבעיות בכלי דם ובלב. שומן בלתי רווי: שומן, שעקב המבנה שלו – נוזלי בטמפרטורת החדר. דוגמאות: שמנים מהצומח, שמן דגים. קיימים מספר סוגים של שומן בלתי רווי, כולם בריאים יותר משומן רווי.