בעבר, נהוג היה להשתמש במגוון כדורי הרזיה כמו "אמפטמין", אשר פעלו על האזור המוחי המשפיע על תחושות השובע והרעב והשימוש בהם נפסק כאשר הוכח כי הם ממכרים. סוג נוסף היה תרופת "פן פן" שהשפיעה על פעילות תאי העצב בגוף וגם בה הפסיקו להשתמש. תרופות בכלל, וכדורי הרזיה כימיים בפרט, יכולים להביא לידי תופעות לוואי רבות ובלתי רצויות כגון אגרסיה, דיכאון, בעיות לב ועוד. בשנים האחרונות עולה השימוש בתרופה בשם "קסניקל" (xenical) שמיועד להפחית את ספיגת השומנים בגוף בכ-30% בערך. עקב הצורך האמיתי והבסיסי שלנו להבין מה עומד מאחורי התעשייה הזו ומאחורי ההבטחות הללו, קיימנו ראיון עם מספר רופאים ודיאטנים העוסקים בתחום ההרזיה וכדורי דיאטה.
אילו כדורי הרזיה קיימים?
קיימים מספר סוגי כדורי הרזיה, חלקם הורמונאליים הגורמים להפחתת תחושת הרעב ומאיצים את הורדת המשקל דוגמת הרדוקטיל והפונדרקס וחלקם בעלי השפעה על מנגנונים שונים בגוף, דוגמת קסניקל המונע את ספיגת השומן בגוף ומביא להוצאתו בצואה, שהיא שומנית יותר. הוא יעיל מאוד ועדיין מאפשר לאכול כמעט את כל המאכלים אליהם אנו רגילים. כמובן שקיימים גם כדורים ותרסיסי הרזיה על בסיס טבעי כמו למשל תרסיס הסלימקס שמשולב עם תפריט דיאטה בשיטת דוקטור סימונס.
ממתי מותר להשתמש בכדורי הרזיה?
בעיקרון, כדורי הרזיה מיועדים לאנשים עם בעיית משקל קיצונית הסובלים, בנוסף, גם מגורמי סיכון אחרים העלולים להחמיר או להתרחש עקב בעיית המשקל הזו. הגיל המינימאלי לשימוש בכדורי הרזיה הוא 16 ובכל מצב כדאי, ורצוי, להתייעץ עם רופא לפני תחילת השימוש בהם.
מה מכילים כדורי הרזיה?
ישנם סוגים שונים של כדורי הרזיה, חלקם טבעיים המכילים תמציות צמחים ורכיבים אורגניים כמו אצות ים, וחלקם תרופתיים ומכילים חומרים כימיים כגון אורליסט הנמצא בקסניקל.
מהן תופעות הלוואי, אם קיימות כאלו?
כדורי הרזיה דוגמת פונדרקס משפיעים על הפעילות המוחית האחראית על גירויי הרעב והשובע ולכן קיימות תופעות לוואי אפשריות. לגבי כדורי הרזיה מסוג קסניקל, הרי שאין תופעות לוואי מיוחדות למעט יציאות המעיים השומניות והצורך לשתות הרבה מים כדי להקל על יציאות אלו. בכל מצב יש לקרוא בעיון את העלון לצרכן ואת הוראות לקיחת הכדורים לפני תחילת השימוש בהם.
מה מד הביקוש לכדורי הרזיה?
מדובר על תעשייה של ממש ועל רמת ביקושים גבוהה מאוד, למרות שאנשים לומדים להיזהר יותר ולשקול בכובד ראש את השימוש בהם.
מה יכול לגרום להפסקת השימוש בכדורי הרזיה?
תופעות הלוואי הן סיבה נפוצה להפסקת השימוש בכדורי הרזיה. פעולות מעיים "ריחניות" מדי או תכופות מדי הן זרז להפסקת שימוש, גם עלויות הרכישה של כדורי הרזיה מסוימים, דוגמת קסניקל שעלותו היא כ-500 ₪ לחודש, הן סיבה נפוצה להפסקת שימוש.
למידע נוסף: